Stijgende energieprijzen - wat kun je doen?

Gepubliceerd op 26 oktober 2021

Wat is er precies aan de hand met de energieprijzen - en wat kun je daar als consument aan doen?

De media stonden er de afgelopen weken vol mee: de stijgende energieprijzen. Maar waarom stijgen de energieprijzen zo hard? En wat is nu wijsheid als consument zijnde? We leggen het je graag uit - en geven je wat tips om energie te besparen.

Waarom stijgen de energieprijzen zo hard?

Zoals bij elk 'product' zijn er ook bij de levering van energie diverse factoren van invloed op de prijs. Op dit moment spelen er verschillende zaken. Deze lopen op zo'n manier samen dat het resulteert in een enorme stijging van de energieprijzen. Dit zijn factoren als:

1. Weersomstandigheden

De gasvoorraad is afgelopen jaar enorm geslonken, omdat het vorige winter erg koud was in Europa. Bovendien was er minder wind, waardoor windmolens minder groene energie konden opwekken. Hierdoor moesten kolencentrales en gascentrales meer energie opwekken, wat weer meer gas kost.

2. Toenemende vraag

De vraag naar energie groeit. Door de coronacrisis en oliecrisis waren de energieprijzen historisch laag. Inmiddels trekt de economie weer enorm aan, waardoor de energieprijzen ook weer stijgen.

3. Beperkt aanbod

De gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid en ook vanuit het buitenland is er beperkt aanbod. De vraag is op dit moment hoger dan het aanbod en dat drijft de prijs verder op.

4. Overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie

De vraag naar elektriciteit neemt toe en dus moet daarvoor de capaciteit worden uitgebreid. In deze overgangsfase moet dus veel worden geïnvesteerd, wat de energie duurder maakt.

 

Wat zijn de gevolgen voor jou en mij?

Het resultaat van al deze factoren is dat de inkoopprijs van gas en stroom in korte tijd enorm stijgt. Een kuub gas kost op dit moment, voor het eerst, meer dan € 1,-. Veel energieleveranciers kunnen deze hoge uitgaven niet zelf opvangen en berekenen deze prijsverhoging door naar de consument. Dus ondanks dat de economie groeit, stijgt onze koopkracht nauwelijks.

Hoeveel je van de stijgende energieprijzen merkt, hangt af van je energiecontract:

Energiecontract met vast tarief

Heb je een energiecontract met een vast tarief voor één jaar of langer, dan zit je goed. Je betaalt dan gewoon het tarie dat je hebt afgesproken bij aanvang.

Energiecontract met variabel tarief

Heb je een energiecontract met variabel tarief? Dan krijg je wel met hogere kosten te maken. Dit gebeurt normaal gesproken per 1 januari, maar sommige (kleinere) energieleveranciers zijn hier nu al mee begonnen, omdat ze anders het hoofd niet boven water kunnen houden. Als dat het geval is, word je hiervan op de hoogte gehouden, waarschijnlijk via een brief of e-mail.

 

Wat kun je als consument doen?

Loopt jouw energiecontract binnenkort af, of betaal je variabele tarieven, dan heb je twee mogelijkheden:

Je doet niets

Doe je niets, dan ga je na de einddatum automatisch de variabele tarieven betalen die jouw leverancier op dat moment hanteert. De variabele tarieven zijn op dit moment hoger dan een jaar geleden en gaan naar verwachting na 1 januari 2022 verder omhoog. Blijf de tarieven regelmatig vergelijken en kijk goed of overstappen loont. 

Je stapt over

Helaas is het op dit moment koffiedik kijken wat er gaat gebeuren en hoe de tarieven zich gaan ontwikkelen. Als je overstapt, heb je een aantal opties:

  • Je kiest voor een 1-jarig contract: Dat is op dit moment erg duur, maar het geeft je wel de mogelijkheid om over een jaar de situatie opnieuw te bekijken.
  • Je kiest voor een meerjarig contract: Dat is op dit moment voordeliger dan een contract voor één jaar. Je loopt echter het risico dat de situatie over een jaar weer heel anders is en je baalt van je meerjarige contract. Het scheelt wel dat je een aantal jaren niet na hoeft te denken over je energiecontract.
  • Je kiest voor variabele tarieven bij een andere energieleverancier: Bij de meeste leveranciers gaan de tarieven per 1 januari 2022 omhoog. Je kiest dus voor flexibiliteit op korte termijn. Het kan lonen, mits je de energieprijzen nauwlettend in de gaten houdt. Je kunt dan overstappen op het moment dat je een interessant tarief tegenkomt.

 

Tips om energie te besparen

De beste oplossing in deze situatie is om minder energie te verbruiken. Er zijn enkele tips waar je mee aan de slag kunt, om wat extra energie te besparen:

  • Isoleren: Onderzoek of je woning goed is geïsoleerd. Kun je daar eventueel nog verbeteringen in aanbrengen, zoals dakisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie? Een goed geïsoleerd huis verbruikt veel minder energie. Denk hierbij ook aan kieren en naden, een tochtige brievenbus in de voordeur en oud houtwerk waar tocht doorheen komt. Het aanbrengen van isolatie is een klus die ook een investering met zich meebrengt, maar het is wel een eenmalige investering die jarenlang kostenbesparing oplevert. Ook zijn er diverse subsidies beschikbaar. Kijk hiervoor op milieucentraal.nl.
  • Apparaten en lampen: heb je oude keukenapparatuur? Kook je nog op gas? En hangt je huis vol met spaarlampen? Vervang deze dan door modernere opties. Een energiezuinige koelkast, inductie kookplaat, recirculatie afzuigkamp en ledlampen zorgen direct voor een lager energieverbruik.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten