Mijn bod is geaccepteerd! Wat nu?

Gepubliceerd op 28 maart 2025

Je hebt net gehoord dat jouw bod op een huis is geaccepteerd. Gefeliciteerd! Maar wat nu? Het kopen van je eerste huis is een spannende stap, waar veel bij komt kijken. In deze blog leggen wij je uit wat je allemaal moet regelen, zodat je goed voorbereid bent op de volgende stappen.

1. Het aanleveren van persoonlijke gegevens

Direct na de mondelinge overeenstemming vraagt de makelaar naar je persoonlijke gegevens. Hij verwerkt deze in een koopovereenkomst die je eerst in concept krijgt toegestuurd. Nadat je de overeenkomst hebt doorgenomen krijg je een uitnodiging voor het (meestal digitaal) ondertekenen van de koopovereenkomst.

 

2. Drie dagen bedenktijd

Na het tekenen van het koopcontract heb je als koper drie (werk)dagen bedenktijd. In deze periode kun je zonder opgave van reden nog afzien van de koop. Dit geldt alleen voor jou als koper en niet voor de verkoper. Gebruik deze tijd om goed na te denken en je financiële zaken verder op orde te brengen.

 

3. Hypotheek regelen

Zodra het koopcontract ondertekend is, is het tijd om je hypotheekaanvraag in gang te zetten. Als het goed is, heb je voor het uitbrengen van je bod al een oriënterend gesprek gehad met een financieel adviseur. Neem opnieuw contact op om de aanvraag officieel te starten. Hierbij krijg je te maken met keuzes zoals de hypotheekvorm, de rentevaste periode en de mogelijke Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een financieel adviseur helpt je bij het maken van de juiste beslissingen.

 

4. Taxatie en bouwkundige keuring

Voor de hypotheekaanvraag is vaak een taxatierapport nodig. Dit rapport geeft de geldverstrekker inzicht in de marktwaarde van de woning. Soms geeft jouw financiële adviseur de taxateur de taxatieopdracht en heb je hier geen omkijken naar. Mocht dit niet het geval zijn of mocht je liever zelf iemand hiervoor inschakelen, zorg dat dan je een goede, snelle en deskundige taxateur benaderd welke een gevalideerd taxatierapport levert. Ook kan een bouwkundige keuring verstandig zijn, zeker bij oudere huizen. Hiermee krijg je inzicht in eventuele verborgen gebreken en onderhoudskosten die in de toekomst kunnen ontstaan. Let wel op: de bouwkundige keuring moet binnen de drie dagen bedenktijd worden uitgevoerd, of je moet op voorhand, bij het uitbrengen van een bod een voorbehoud voor deze keuring hebben gemaakt.

 

5. Notaris kiezen

Als koper mag jij de notaris kiezen die de leveringsakte en hypotheekakte opstelt. Notaristarieven kunnen verschillen, dus het is verstandig om verschillende offertes op te vragen en prijzen te vergelijken. Koop je samen met je partner een huis? Dan is het bedachtzaam om meteen afspraken vast te leggen in een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap met elkaar aan te gaan.

 

6. Voorbereiden op de sleuteloverdracht

Als de hypotheek rond is en alle documenten zijn ondertekend, is het tijd om de overdracht voor te bereiden. Dit betekent dat je:

-        Een opstalverzekering moet afsluiten (vaak verplicht bij je hypotheek)

-        De eindinspectie van de woning plant, samen met de verkoper en meestal ook de makelaar.

-        De verhuizing en eventuele verbouwingen voorbereidt

 

7. De grote dag: overdracht bij de notaris

Op de dag van de overdracht vindt de eindinspectie bij de woning plaats. Je loopt dan samen met de verkoper en de makelaar nog een keer door het huis. De meterstanden worden dan ook opgenomen. Daarna teken je bij de notaris de leveringsakte en de hypotheekakte. Zodra dit is gebeurd, ontvang je de sleutels van je nieuwe woning. Tijd om te proosten!

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten